Gele linzensoep/dahl is rijk aan ijzer en eiwitten.
Deze warme kruidige soep is met name in de Herfst & Winter goed voor alle dosha's
(Vata, Pitta en Kapha).
Ingrediënten:
1,5 liter water
250 gram gele linzen
2 tot 3 eetlepels ghee
1 theelepel kurkuma
½ theelepel komijnzaadjes
½ theelepel mosterdzaadjes
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel garam masala
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
2 theelepels zeezout
1 theelepel geraspte verse gember
1 fijngesneden groene chilipeper
3 teentjes fijngesneden knoflook
1 gesnipperde ui
2 tot 3 tomaten, in stukjes gesneden
Bereidingswijze:
De linzen enige malen goed wassen en daarna met het water en de kurkuma aan de kook brengen.
Haal het schuim wat vrijkomt bij het koken er af met een schuimspaan.
Leg het deksel op de pan en laat de dahlsoep 30 minuten zachtjes doorkoken boven een matig hoge vlam, af en toe roeren.
Een tarka = een gebakken kruidenmengsel maken:
Verhit de ghee en bak daarin eerst de mosterd- en komijnzaadjes en wacht 30 seconden tot het bruin wordt.
Voeg de gesnipperde ui, de fijngesneden knoflook & chilipeper, korianderpoeder, garam masala
en de geraspte gember toe en laat het geheel 1 minuut goed bakken.
Na 1 minuut de stukjes tomaat er bij doen.
Laat alles onder goed roeren een paar minuten bakken.
Doe het gebakken mengsel bij de dahlsoep, voeg het zout toe en roer goed door
(eventueel fijnmaken in de blender).
Garneer de soep met de fijngehakte verse koriander.
Serveer de soep met chappati of naanbrood.