Immuniteit & Ayurveda 1

Vandaag de dag, in tijden waar ziekte, angst & stress een rol spelen, worden we weer herinnerd aan het belang van een krachtig immuunsysteem. Een verzwakt of verstoord immuunsysteem kan veroorzaakt worden door bepaalde (auto immuun) ziekten, chronische aandoeningen, voeding, leefstijl maar ook angst & stress. Volgens Ayurveda draait de werking van ons immuunsysteem om de balans tussen lichaam & geest en dus ook de balans tussen de 3 dosha's Vata, Pitta & Kapha. In deze onzekere tijd kan een onbalans in ons lichamelijk en geestelijk welzijn snel opspelen. Wat kun je doen om je immuunsysteem in balans te houden/te versterken? Drink in de ochtend, op je nuchtere maag, eerst een glas warm gekookt water*. Eet verse, gekookte en niet verzurende produkten (zoals groenten & fruit), het liefst van het seizoen. Om groenten & fruit van zuren, pesticiden, bacterien en andere vervuilende stoffen te ontdoen, is het raadzaam ze te wassen in een kleine emmer water (5 liter), waarin je 5 tot 10 gram natrium bicarbonaat (zuiveringszout) toevoegt. Voorkom dehydratatie en blijf gezond door over de dag heen voldoende (1,5 liter) warm (gekookt) water, vers fruitsap en/of groene thee (immuunbooster) te drinken. Ook verse soepen dragen bij aan een goede vochthuishouding. Je houdt je geest blij door een vast dagritme aan te houden, bezig te blijven en dagelijks in de frisse buitenlucht te bewegen.

*) Waarom gekookt water? Door het koken wordt het water verrijkt met energie en krijgt het een kwaliteit die het mogelijk maakt om de fijne lichaamskanalen te reinigen. Regelmatig warm water drinken is een eenvoudige Ayurvedische aanbeveling. Het 10 minuten gekookte water stimuleert meteen het spijsvertingsvuur, zodat voeding beter kan worden verwerkt en opgenomen. In de koudere seizoenen moet het water warm tot heet zijn en in de zomer kan het water op kamertemperatuur gedronken worden, afhankelijk van je constitutie.

In de Ayurvedische geneeskunde spelen de geneeskrachtige en immuunversterkende eigenschappen van kruiden en planten al duizenden jaren een belangrijke rol. Voorbeelden hiervan zijn Ashwagandha, Guduchi, Tulsi (tulsi thee), Amalaki en Curcuma. Ashwagandha en Guduchi zijn echte immuunboosters; Curcuma kan in kleine hoeveelheden in groente- en/of linzengerechten gebruikt worden. Om de geest te kalmeren en vermoeidheid te verminderen bij mentale en nerveuze uitputting kunnen Brahmi of Cerebex ingezet worden.

Wil je een meer op jouw constitutie gericht advies over voeding, leefstijl en/of de kruiden, neem dan contact op (telefoon: 0616256725/email: jeandriaan@gmail.com). Een online consult is mogelijk.


Luister naar je lichaam, voel wat er gebeurt, kijk zonder oordeel, laat je leiden door je neus en proef van het leven.

Dan zul je merken dat je eigen wijsheid je alles vertelt wat nodig is, daar begint Ayurveda, de kennis van het leven !Mon, 30 March