Samenvatting Dosha eigenschappen

VATA

PITTA

KAPHA

Verbonden met:


Ether en Lucht

Verbonden  met:


Vuur en Water

Verbonden met:


Water en Aarde

Belangrijkste eigenschappen:

droog, veranderlijk, beweeglijk, koud, licht,
subtiel, ruw, snel

Belangrijkste eigenschappen:

heet, beetje olieachtig, scherp, vloeibaar, zurig,
licht, bevochtigend

Belangrijkste eigenschappen:


zwaar, zoet, olieachtig, standvastig, langzaam,
kleverig, koel, zacht

Smaken die Vata verhogen:


scherp, bitter, wrang

Smaken die Pitta verhogen:


zuur, zout, scherp

Smaken die Kapha verhogen:


zoet, zuur, zout

Smaken die Vata verminderen:

zoet, zuur, zout
(scherp met mate)

Smaken die Pitta verminderen:

zoet, bitter, wrang

Smaken die Kapha verminderen:

scherp, bitter, wrang