Samenvatting Dosha eigenschappen

VATAPITTAKAPHA
Verbonden met:

Ether en Lucht
Verbonden  met:

Vuur en Water
Verbonden met:

Water en Aarde
Belangrijkste eigenschappen:

droog, veranderlijk, beweeglijk, koud, licht,
subtiel, ruw, snel
Belangrijkste eigenschappen:

heet, beetje olieachtig, scherp, vloeibaar, zurig,
licht, bevochtigend
Belangrijkste eigenschappen:

zwaar, zoet, olieachtig, standvastig, langzaam,
kleverig, koel, zacht
Smaken die Vata verhogen:

scherp, bitter, wrang
Smaken die Pitta verhogen:

zuur, zout, scherp
Smaken die Kapha verhogen:

zoet, zuur, zout
Smaken die Vata verminderen:

zoet, zuur, zout
(scherp met mate)
Smaken die Pitta verminderen:

zoet, bitter, wrang
Smaken die Kapha verminderen:

scherp, bitter, wrang