Ghee

Ghee wordt veel gebruikt in ayurvedische recepten.
Ghee is goed voor de spijsvertering.
Daarnaast wordt het ook medicinaal gebruikt.

Onderstaand volgt de beschrijving hoe je zelf ghee kunt maken:




Verwarm 2 pakjes ongezouten biologische roomboter in een pan met een dikke bodem.
Breng de roomboter langzaam aan de kook.
De boter gaat bubbelen en maakt spettergeluidjes.
Door de hitte zal het water verdampen.
U moet ervoor zorgen dat de boter niet bruin wordt.
Als de oppervlakte bedekt is met vaste melkdeeltjes/een schuimlaag moet u dit eraf scheppen.
Draai de vlam zo laag mogelijk en blijf de vaste melkdeeltjes die zich aan de oppervlakte verzamelen eraf scheppen.
Na ongeveer 20 tot 30 minuten moet de ghee goudkleurig en zo helder zijn dat u de bodem van de pan kunt zien.
Haal de pan van het vuur en filter de ghee door een fijne zeef of een kaasdoek.


Bewaar de ghee op een koele plaats in een afgesloten pot.

Uiteraard is ghee ook te koop in een toko of natuurvoedingswinkel.