Kichari


Kichari is een Ayurvedische maaltijd.

Het is een gemakkelijk te verteren gerecht, geeft kracht & vitaliteit,
is geschikt voor alle 3 dosha's, het voedt alle lichaamsweefels.
 
Kichari kan goed gebruikt worden tijdens een wekelijkse vastendag
of tijdens een
Pancha Karma/reinigingskuur.

Je kunt het aanpassen naar je eigen smaak/dosha door te variëren met groenten/kruiden.




Ingrediënten:
(voor ongeveer 4 personen)

½ kopje gele mungbonen
1 kopje basmati rijst
3 tot 4 koppen water
een stukje verse gember (geraspt)
¼ theelepel fenegriekzaadjes
1 theelepel komijnzaadjes
½ theelepel geelwortel/kurkuma 
½ theelepel komijnpoeder
zout&peper naar smaak
ghee of olie
+
groenten naar eigen smaak (b.v. spinazie, wortelen, broccoli, bloemkool, prei)

Bereiding:

Verwarm het water in een pan of waterkoker voor.
  Verwarm de ghee/olie in de pan, voeg de gember toe en laat dit ongeveer 20 sec bakken.
Voeg daarna de fenegriekzaadjes en iets later de komijnzaadjes toe.
Wacht totdat de zaadjes gaan "dansen" in de pan (let op dat ze niet verbranden).
Voeg dan de rijst & mungbonen toe en roer met een houten spaan totdat de rijst transparant ziet.
Voeg de rest van de specerijen (niet het zout&peper) en de groenten toe (groene bladgroenten pas aan het eind toevoegen).
Haal de pan van het vuur en voeg langzaam&voorzichtig het gekookte water toe (het zal een beetje borrelen, wacht totdat dit gestopt is en zet de pan dan weer op een laag vuurtje en bedek dit met een deksel.
Kook de kichari 15-20 minuten gaar. 
Voeg aan het eind eventueel wat zout&peper toe.

Serveer de kichari met een chutney. Heerlijk !!

Belangrijk: niet in de kichari roeren zodra dit kookt (anders wordt het een pap).