Pompoen Kichari


Voor 4-6 personen heeft u nodig :

3 koppen (basmati) rijst   +  1 kop gele of rode linzen

1 pompoen (liefst hokaidopompoen)

1 fijngehakte ui

2 eetlepels ghee

8 koppen water

Specerijen:

1/2 koffielepel asafoetida/hing

1/2 koffielepel komijnzaad / 1/2 koffielepel mosterdzaad

3 koffielepels fijngesneden verse gember

1 koffielepel kurkuma/geelwortel

1 koffielepel kerriepoeder

1 koffielepel garam masala

1 stukje kaneelschors

3 zaaddoosjes groene kardamom 

zwarte peper & zout naar smaak

1 bosje fijngehakte koriander


Bereiding: 

* Week de rijst en de linzen een paar uur (plusminus 3 uur) alvorens met de bereiding te beginnen.

(Voorweken van granen en linzen maakt de vertering gemakkelijker).

* Was de pompoen (biologisch - deze hoef je niet te schillen) en snijd deze open. Verwijder de pitten en snijd deze in kleine stukjes.

* Bak de asafoetida, het komijn- en mosterdzaad in wat ghee.

* Voeg de ui, de pompoenstukjes en de gember toe en laat goed stoven.

* Spoel de voorgeweekte rijst en linzen af en voeg deze toe.

* Giet water erbij en laat het gerecht met de overige ingrediënten goed gaar koken (plusminus 30 min./let op het waterniveau).

(Kaneelschors en kardamomdoosjes na de bereiding verwijderen). 

* Werk af met wat garam masala en fijngehakte koriander. Ook lekker met een beetje pittige chutney.


Deze kichari is voedend&verwarmend en werkt dus goed op de Vata energie.

De kleur oranje is de kleur van de aarde. Pompoen versterkt de milt en maag en voert een teveel aan slijm af in de longen en verlicht ontstekingen en pijn, ontgift en vernietigt darmparasieten. Pompoen is een echte opkikker bij vermoeidheid. Pompoen brengt balans in je bloedsuikerhuishouding.