Voeding & Leefstijl


"TIPS VOOR DE ZOMER - het PITTA seizoen"In Ayurveda onderscheidt men 3 energieën, de zogeheten dosha's Vata, Pitta en Kapha.
Deze energieën zijn in de natuur en ook in ons lichaam & geest werkzaam.
Voor een goed en gezond functioneren is het belangrijk dat de dosha's in evenwicht zijn.
Er zijn veel factoren die het evenwicht van de dosha's beïnvloeden, zoals onze voeding, leefstijl, werk, emoties, omgeving en niet te vergeten de seizoenen. De overgang van het ene seizoen naar het andere staat bekend als een overgangsperiode. Deze periode duurt zo'n 18 dagen. In deze 18 dagen kun je je aanpassen en meegaan in de veranderingen van het ene seizoen naar het volgende. Met de veranderende seizoenen verandert de energie in de natuur, ons lichaam en geest.


De Zomer noemen wij in de Ayurveda het Pitta seizoen. Pitta dosha is opgebouwd uit de elementen vuur & water. Deze 2 elementen staan voor de eigenschappen heet, scherp, vloeibaar, licht, bevochtigend en een beetje olieachtig. Voor mensen met een overheersende Pitta dosha in hun constitutie en voor mensen met een Pitta onbalans is het vooral  van belang in dit seizoen veel aandacht te besteden aan het in balans houden van deze energie.


Voeding

In de Zomer is tengevolge van een hogere buitentemperatuur onze innerlijke agni, de spijsverteringskracht, normaal genomen minder sterk dan in de andere jaargetijden (bij warm zomerweer heeft u meestal minder trek). Daarom kunt u in de Zomer beter lichter gaan eten.

Geef de voorkeur aan lauwwarme en lichte gerechten en vermijd zware gerechten zoals pasta’s en ovenschotels. Salades zijn in dit seizoen OK. Let op met een overdaad aan scherpe, zure en zoute levensmiddelen; deze verhogen de Pitta energie.

Gebruik bij het koken altijd een beetje ghee (geklaarde boter). Ghee wordt in Ayurveda hoog gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen die de gezondheid bevorderen.


Dranken

Laat ijskoude dranken staan – drink in plaats daarvan iets (lauw)warms, bijvoorbeeld Pitta-thee, pepermuntthee of een Lassie (zie onder het kopje Recepten), Het regelmatig drinken van warm water is zeer aan te bevelen. Laat stimulerende middelen zoals koffie, zwarte thee en alcohol achterwege. Ze brengen Pitta snel uit evenwicht.


Leefstijl

Een oliemassage van het hele lichaam in de ochtend behoort tot de meest aangename maatregelen om Pitta te balanceren. U masseert vóór het douchen of baden het hele lichaam met lauwwarme kokosolie – of met een Pitta-massage-olie, met kruiden die Pitta kalmeren – en laat de olie een paar minuten intrekken. Deze massage heeft een kalmerende uitwerking op ons zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop en helpt giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Douche of neem daarna een bad dat aangenaam moet zijn.

Draag kleding van natuurlijke materialen (katoen, linnen).

Pas op voor te veel zon(licht).

Let er op dat er een goede verhouding is tussen rust en activiteit.


Een overzicht van de belangrijkste tips:

Een gezonde afwisseling van activiteiten, rust, voldoende slaap en meditatie.

Lichte, doch voedzame en (lauw)warme maaltijden.

Voldoende drinken (niet te koud).

Zoek bij warm weer de koelte op (bos, strand).

Versterking van het organisme met ayurvedische supplementen.Vermoeidheid, lusteloosheid en andere ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon door het veranderen van je leefstijl. De juiste voeding, beweging en het volgen van de natuur opent een andere wereld voor je. Stel een stappenplan op en wees eerlijk tegen jezelf. Schrijf op waar je precies last van hebt en bezoek een ayurvedisch arts/therapeut wanneer dat wenselijk is. Ga na welke voeding je energie geeft en vraag jezelf af of je op tijd eet, je lichaam heeft nu eenmaal brandstof nodig om te kunnen functioneren. Denk aan de dingen die je altijd al hebt willen doen. Doe ze nu! Beweging geeft warmte en warmte is energie om te leven. Je zult verbaasd zijn over wat je zelf allemaal kunt.

De aanpassing van voeding, dranken en leefstijl aan de verschillende jaargetijden hoeft niet al te dogmatisch opgevat te worden.
In Ayurveda gaat het er om vooral je natuurlijke gevoel te volgen en te leren luisteren naar de
behoeften van je lichaam & geest.

De hier genoemde aanbevelingen zijn van algemene aard en doen ieder mens in de Zomer goed.

Voor meer specifieke en op uw constitutie afgestemde aanbevelingen kunt u het beste contact met mij opnemen voor een ayurvedisch consult.