Voeding & Leefstijl


"TIPS VOOR DE HERFST & VROEGE WINTER - het VATA seizoen"


In Ayurveda onderscheidt men 3 energieën, de zogeheten dosha's Vata, Pitta en Kapha.
Deze energieën zijn in de natuur en ook in ons lichaam & geest werkzaam.
Voor een goed en gezond functioneren is het belangrijk dat de dosha's in evenwicht zijn.
Er zijn veel factoren die het evenwicht van de dosha's beïnvloeden, zoals onze voeding, leefstijl, werk, emoties, omgeving en niet te vergeten de seizoenen. De overgang van het ene seizoen naar het andere staat bekend als een overgangsperiode. Deze periode duurt zo'n 18 dagen. In deze 18 dagen kun je je aanpassen en meegaan in de veranderingen van het ene seizoen naar het volgende. Met de veranderende seizoenen verandert de energie in de natuur, ons lichaam en geest.


De Herfst & vroege Winter wordt in de Ayurveda het Vata seizoen genoemd. Vata dosha is opgebouwd uit de elementen ether & lucht. Deze 2 elementen staan voor de eigenschappen koel, licht, vluchtig, ruw en droog. Voor mensen met een overheersende Vata dosha in hun constitutie en voor mensen met een Vata onbalans is het vooral  van belang in dit seizoen veel aandacht te besteden aan het in balans houden van deze energie.


Voeding

In de Herfst/vroege Winter is tengevolge van een lagere buitentemperatuur onze innerlijke agni, de spijsverteringskracht, normaal genomen sterker dan in de andere jaargetijden.

Geef de voorkeur aan warme gerechten (pasta's, ovenschotels, stamppotten, stoofpotjes, soepen) en vermijd koude voeding, zoals salades/rauwe groentes. Wortelen, bieten, zoete aardappelen en pompoenen zijn volop verkrijgbaar in het Herfst seizoen. Gebruik deze groenten want ze hebben kwaliteiten die Vata balanceren. Ze zijn zwaar, zoet, compact en vochtig. Gebruik verwarmende specerijen bij het koken; kaneel, zwarte peper, komijn, asafoetida en gember. Deze verwarmen het lichaam en versterken het spijsverteringsvuur.


Dranken

Laat ijskoude dranken staan – het regelmatig drinken van warm water/gemberthee is zeer aan te bevelen.


Leefstijl

Een oliemassage van het hele lichaam in de ochtend behoort tot de meest aangename maatregelen om Vata te balanceren. U masseert vóór het douchen of baden het hele lichaam met warme sesamolie – of met een Vata-massage-olie, met kruiden die Vata kalmeren – en laat de olie minstens een kwartier intrekken. De massage heeft een kalmerende uitwerking op ons zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop en helpt giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Douche of neem daarna een bad dat aangenaam warm moet zijn.

Draag warme kleding van natuurlijke materialen.

Let er op dat er een goede verhouding is tussen rust en activiteit.

Regelmaat: sta elke dag om dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed.

Meditatie/yoga.


Hoe je voor jezelf zorgt gedurende dit seizoen, bepaalt je gezondheid gedurende de koude wintermaanden. Ondersteun jezelf met Ayurvedische adviezen om de gevoelige en veranderlijke Vata dosha te balanceren. Nu is het de tijd om jezelf te verwarmen, te voeden en je vitaliteit, energie en gezondheid te beschermen voor de koude wintermaanden die voor je liggen.


Vermoeidheid, lusteloosheid en andere ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon door het veranderen van je leefstijl. De juiste voeding, beweging en het volgen van de natuur opent een andere wereld voor je. Stel een stappenplan op en wees eerlijk tegen jezelf. Schrijf op waar je precies last van hebt en bezoek een ayurvedisch arts/therapeut wanneer dat wenselijk is. Ga na welke voeding je energie geeft en vraag jezelf af of je op tijd eet, je lichaam heeft nu eenmaal brandstof nodig om te kunnen functioneren. Denk aan de dingen die je altijd al hebt willen doen. Doe ze nu! Beweging geeft warmte en warmte is energie om te leven. Je zult verbaasd zijn over wat je zelf allemaal kunt.

De aanpassing van voeding, dranken en leefstijl aan de verschillende jaargetijden hoeft niet al te dogmatisch opgevat te worden.
In Ayurveda gaat het er om vooral je natuurlijke gevoel te volgen en te leren luisteren naar de
behoeften van je lichaam & geest.

De hier genoemde aanbevelingen zijn van algemene aard en doen ieder mens in de Herfst & vroege Winter goed.

Voor meer specifieke en op uw constitutie afgestemde aanbevelingen kunt u het beste contact met mij opnemen voor een ayurvedisch consult.