Agni

Agni wordt door Pitta geproduceerd en zetelt voornamelijk in de maagstreek.
Als levensvuur is agni echter ook in elke cel aanwezig.
Agni heeft een centrale rol in alle stofwisselings- en levensprocessen.

Onze lichaamswarmte komt van agni.
Agni helpt om opgenomen voedsel op te lossen/te verteren.
Agni verbrandt ziekteverwekkers.



Verstoorde agni/Ama
Ama (onverteerde voedselresten ontstaan door een verstoorde agni)
is zichtbaar als een wit laagje op de tong. Ama kan ook de dikke darmwand bedekken, bloedvaten verstoppen.
Vaak heeft iemand met veel ama het koud, klamme handen, beslagen tong, slechte adem en een
onwelriekende lichaamsgeur en ontlasting.
Dit zijn allemaal duidelijke/herkenbare tekenen van een verstoorde agni.


Hoe komt het dat agni bij zoveel mensen verlaagd is ?
Wij leven vaak te gehaast, te gestresst.
Gebruiken regelmatig  "verkeerde"  voeding.
Ook onze leefstijl laat vaak te wensen over (o.a. te laat naar bed gaan).
Negativiteit zoals klagen, pessimisme, depressie, roddelen doen agni doven.
Te weinig lichaamsbeweging leidt tot een lage agni.


Enkele tips om agni te balanceren

* Een kopje hete verse gemberthee een halfuurtje voor de maaltijd drinken.

* Verse gember raspen (1 eetlepel), (1 eetlepel) citroen- of limoensap toevoegen en een klein snufje zout.  Dit tot een papje roeren.
Van dit papje dient u een theelepeltje -ongeveer een kwartier- vòòr de maaltijd in te nemen.

* Specerijen zoals gember, zwarte peper, kruidnagel, kardemom, mosterd, kaneel, geelwortel
aan uw maaltijden toevoegen.

* Kleine maaltijden eten (uw maag tot max. 2/3 vullen).

* Goed kauwen.

* Eventueel een dag per week vasten.