Ama

Een bekend begrip in de Ayurveda is het verschijnsel Ama.
Ama zijn onverteerde voedselresten, die zich vastzetten in diverse weefsels in ons lichaam.

Ama ontstaat doordat agni (het spijsverteringsvuur) niet optimaal werkt.

Belangrijkste oorzaken van ama-vorming zijn:
  dieet-fouten
onjuiste voedselcombinaties
zwaar of moeilijk verteerbaar voedsel
te veel eten
consumptie van rauw/ongekookt voedsel
consumptie van onzuiver/oud voedsel
te koud voedsel
onregelmatige eetgewoonten
 intense stress


Ama is goed herkenbaar op de tong.
Als er ama in het lichaam aanwezig is, zien we een witte, soms gele kleverige laag op de tong.
In de Ayurveda wordt het schrapen van de tong (iedere ochtend vòòr het tandenpoetsen) aanbevolen om deze aanslag op de tong te verwijderen en tevens een frisse adem te behouden.


In de meeste gevallen is er meer voor nodig om de ama uit ons lichaam te verwijderen.

Verdere aanwijzingen voor ama:
pijnlijke gewrichten (Ama-Vata)
slechte adem & lichaamsgeur
constipatie
sterk ruikende & troebele urine
doffe, vale huid en ogen
zwaarte in lichaam & geest
krachtsverlies
vermoeidheid
slechte smaak in de mond
vasthouden van vocht
verstopping van vaten


Als we ama niet verwijderen (alsnog verteren) hoopt dit zich alsmaar op
en kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.
Een van de bekendste klachten is reuma, in de Ayurveda Ama-Vata genoemd.
Dit betekent dat ama zich in en op de gewrichten bevindt.


Hoe kunnen we ama verwijderen/ama-vorming vermijden ?

* Ter bevordering van de spijsvertering/verhogen van onze agni:
verse gember raspen (1 eetlepel), (1 eetlepel) citroen- of limoensap toevoegen en een klein snufje zout.  Dit tot een papje roeren.
Van dit papje dient u een theelepeltje -ongeveer een kwartier- vòòr de maaltijd in te nemen.
Het restant kunt u in een afgesloten doosje een aantal dagen in de koelkast bewaren.

* In de bereiding van de maaltijden kruiden gebruiken zoals gember en peper.

* Gebruik van het Ayurvedisch kruidenpreparaat Trikatu.

* Het volgen van een Pancha Karma kuur (reinigingskuur) als er sprake is van veel ama.

 * Vermijd alle genoemde oorzaken van ama-vorming.

 


De hierboven genoemde tips zijn van algemene aard. 
Voor een persoonlijk advies/consult kunt u contact met mij opnemen