Spijsvertering

In Ayurveda speelt de spijsvertering een belangrijke rol
en herkent met verschillende sterktes van het spijsverteringsvuur (agni).

De aard van agni hangt af van de dominantie van Vata, Pitta en Kapha in ons lichaam.

Vata : fluctuerend / labiel agni

Pitta : sterk en vaak oververhit agni

Kapha : stabiel maar klein agni

Een evenwichtige en goede spijsvertering verleent ons lichaam kracht en een frisse & vitale uitstraling.

Slecht of onvoldoende verteren van voedingsstoffen leidt er toe dat er afvalstoffen in het lichaam achterblijven, hetgeen in Ayurveda "ama" wordt genoemd.

In Ayurveda wordt het eten van rauw en ongekookt voedsel zoveel mogelijk afgeraden.
Dit voedsel heeft nog niet blootgestaan aan vuur zodat het moeilijker is voor de agni
(ons spijsverteringsvuur) om het te verteren.

Ook koud voedsel en koude drank wordt afgeraden omdat dit het spijsverteringsvuur "blust",
wat de vorming van ama (onverteerde voedselresten) tot gevolg heeft.

Toegevoegde kruiden (b.v. zwarte peper en gember)  kunnen de vertering vergemakkelijken en de dosha's in balans brengen.




Heet (gember)water/thee met wat citroen en honing activeert de spijsvertering en de stofwisseling.
Drink dit bijvoorbeeld 's morgens, waarbij u er op moet letten dat de honing pas wordt toegevoegd als het water tot onder de 40° is afgekoeld.
Voor de bereiding klik onder het kopje "Recepten".

Tevens kan men ter ondersteuning van de spijsvertering circa 15 minuten voor de (warme) maaltijd een theelepeltje nemen van een "gemberpapje" (zie voor de bereiding onder het kopje "Ama").