Voeding


Een Ayurvedisch gegeven is dat bij een onbalans/ziekte
remedie nummer één bestaat uit
voeding en leefstijl.

Alle klassieke Ayurvedische boeken beginnen met teksten over deze 2 begrippen.

Volgens de Ayurveda zijn er zeven lichaamsweefsels die elkaar intern in een bepaalde volgorde
voeden en ondersteunen.
Ayurveda ziet voeding als zeer belangrijk om dit proces goed te laten verlopen.
Daar spelen natuurlijk ook de 3 dosha's (Vata, Pitta & Kapha) en hun evenwicht een belangrijke rol bij.




Biologische voeding staat het meest voor hoogwaardigheid & zuiverheid.
Het is duidelijk dat biologische voedingsproducten schoner zijn dan bewerkte en meer
voedingsstoffen bevatten en zodoende bijdragen aan een evenwichtige voeding
van alle 7 lichaamsweefsels. Dit resulteert uiteindelijk in een betere weerstand.

Mensen die enige tijd biologische voeding gegeten hebben, ervaren vaak ook een diepere beleving van smaak:
één die meer bevrediging geeft.


Het gebruik van kruiden
Het gebruik van kruiden is in de Ayurveda op 2 manieren toe te passen:
in voeding
en als medicijn.
Medicinale kruiden worden voor een korte of langere duur genomen in geval van gezondheidsklachten.
De meeste kruiden hebben een bepaalde voedingswaarde in het dieet, maar kunnen tegelijkertijd een medicinale waarde hebben.



Een ayurvedisch therapeut/practitioner adviseert u op basis van uw constitutie,
in relatie tot uw specifieke situatie en eventuele klachten.


Mungbonen
Ayurveda adviseert regelmatig mungbonen te eten omdat ze rijk aan eiwit en zeer voedzaam zijn.
Voor vegetariërs is dit plantaardige eiwit zeer belangrijk.
Ze kunnen worden gegeten in combinatie met rijst, groenten, ghee en diverse kruiden.
Gele mungbonen worden door Ayurveda zeer gewaardeerd omdat ze lichter verteerbaar zijn dan andere mungbonen/peulvruchten.
Mungbonen voeden en reinigen het lichaam en spelen een belangrijke rol bij het verwijderen van gifstoffen in het lichaam.
Ze hebben een positieve invloed op het versterken, herstellen en verjongen van het hele lichaam.
Traditioneel worden mungbonen bereid in de vorm van een dunne, goed gekruide maaltijdsoep: dahl
of een licht verteerbare maaltijd:  kichadi.




Voor een Dahl / Kichadi recept, zie onder het kopje recepten.