Voeding & Leefstijl

"TIPS VOOR DE LATE WINTER & LENTE - het KAPHA seizoen"

                                                                                        

In Ayurveda onderscheidt men 3 energieën, de zogeheten dosha's Vata, Pitta en Kapha.
Deze energieën zijn in de natuur maar ook in ons lichaam & onze geest werkzaam.
Voor een goed en gezond functioneren is het belangrijk dat VPK energieën in jouw natuurlijke evenwicht zijn.
Er zijn veel factoren die het evenwicht van de dosha's kunnen beïnvloeden, zoals voeding, leefstijl, werk, emoties, omgeving en niet te vergeten de seizoenen. De overgang van het ene seizoen naar het andere staat bekend als een overgangsperiode. Deze periode duurt zo'n 18 dagen. In deze 18 dagen kun je je aanpassen en meegaan in de veranderingen van het ene seizoen naar het volgende. Met de veranderende seizoenen verandert de energie in de natuur, maar ook in ons lichaam & onze geest.

De invloed van de natuur in de Lente wordt in de klassieke Ayurveda boeken als volgt beschreven: “In het Voorjaar wordt door de warmte van de zon de in de Winter opgehoopte Kapha in het lichaam vloeibaar gemaakt. Daardoor kunnen de spijsverteringskracht en de stofwisseling worden beïnvloed en kunnen klachten ontstaan”.

De Kapha-dosha eigenschappen zijn ‘koel’, ‘vloeibaar’, ‘zwaar’ en ‘zacht’. Daarom hebben bijvoorbeeld veel mensen in het Voorjaar last van een ‘loopneus’ (vloeibaar, zacht), een duf, zwaar & loom gevoel in hoofd & lichaam. Ook de voorjaarsmoeheid is niets anders dan een teveel aan Kapha. Om eventuele onaangenaamheden te voorkomen, adviseert Ayurveda tegen het einde van de Winter natuurlijke maatregelen te nemen om Kapha te verminderen.


VOEDING

Een licht ontbijt is aan te bevelen daar in de ochtend onze agni (spijsverteringskracht) meestentijds nog niet zo sterk is. Een te zwaar ontbijt kan door het lichaam niet volledig worden verteerd. Er ontstaan onvolledig verteerde stofwisselingsproducten, zogenaamde stofwisselingsslakken (ama), die zich met de tijd in het lichaam kunnen ophopen en daardoor gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Een goede drank om de spijsvertering en de stofwisseling in de ochtend te activeren is een kom heet gemberwater met een beetje citroen en honing. Belangrijk: voeg de honing pas toe wanneer de thee tot beneden 40° C is afgekoeld. Honing moet niet worden verhit, omdat hij anders volgens Ayurveda in ama wordt omgezet.

Een stukje verse gember raspen en daaraan een beetje citroensap en een snufje zout toevoegen zorgt voor een gemberpapje waarvan een theelepeltje, ongeveer 15 minuten voor de grootste maaltijd van de dag ingenomen, de spijsvertering ondersteunt.

De hoofdmaaltijd kunt u het best ’s middags gebruiken, omdat de spijsverteringskracht dan het grootst is.

Het avondeten liefst warm, licht & niet te laat. Behalve groentesoep is bijvoorbeeld een dahl of kichari ook geschikt. Zie onder het kopje Recepten.


DRANKEN

Ayurveda adviseert om ijskoude dranken te laten staan – drink in plaats daarvan iets warms. Het regelmatig drinken van heet water is zeer aan te bevelen. Het moet 15 minuten zachtjes koken met open deksel op het vuur, eventueel met een stukje verse gember. U kunt het dan in een thermoskan gieten en in kleine slokjes over de dag verdeeld opdrinken.


LEEFSTIJL

Regelmatig sporten in het voorjaar is belangrijk, maar vermijd overbelasting.

Slapen overdag is af te raden. Wanneer u zich in het voorjaar slaperig voelt, adviseert Ayurveda in plaats van slapen een wandeling van een half uur in de frisse lucht en in een behoorlijk tempo te maken.

Kapha-dosha is op bepaalde tijden in de hele natuur dominerend en werkt dan kalmerend, maar niet oppeppend. Het gaat hier om de tijd tussen 06.00 en 10.00 uur & tussen 18.00 en 22.00 uur. Daarom adviseert Aurveda tegen 22.00 uur te gaan slapen en vóór of kort na 06.00 uur op te staan. Dan begint u enthousiast aan een nieuwe dag!

Elke ochtend 2 druppels Nasya-olie in elk neusgat behoort volgens Ayurveda tot de dagelijkse routine. U verzorgt daarmee de neushuid en houdt ze soepel. Voor een volledige mondverzorging adviseert Ayurveda bij het tandenpoetsen ook het reinigen van de tong met een tongschraper. Speciaal voor de iets ‘vollere’ mensen heeft een ochtendmassage met een Garshan zijden handschoen een positieve uitwerking. Het is heel eenvoudig te doen, werkt stimulerend op het bindweefsel, de doorbloeding en vermindert Kapha-dosha.


Vermoeidheid, lusteloosheid en andere ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon door het veranderen van je leefstijl. De juiste voeding, beweging en het volgen van de natuur opent een andere wereld voor je. Stel een stappenplan op en wees eerlijk tegen jezelf. Schrijf op waar je precies last van hebt en bezoek een Ayurvedisch arts/therapeut wanneer dat wenselijk is. Ga na welke voeding je energie geeft en vraag jezelf af of je op tijd eet, je lichaam heeft nu eenmaal brandstof nodig om te kunnen functioneren. Denk aan de dingen die je altijd al hebt willen doen. Doe ze nu! Beweging geeft warmte en warmte is energie om te leven. Je zult verbaasd zijn over wat je zelf allemaal kunt.De aanpassing van voeding, dranken en leefstijl aan de verschillende jaargetijden hoeft niet al te dogmatisch opgevat te worden.
In Ayurveda gaat het er om vooral je natuurlijke gevoel te volgen en te leren luisteren naar de
behoeften van je lichaam & geest.

De hier genoemde aanbevelingen zijn van algemene aard en doen ieder mens in de Late Winter & Lente goed.

Voor meer specifieke en op uw constitutie afgestemde aanbevelingen kunt u het beste contact met mij opnemen voor een Ayurvedisch consult.