Kichari


Kichari - een krachtige ayurvedische (detox) maaltijd !

Kichari is een licht te verteren gerecht, geeft energie, voedt alle lichaamsweefels en 
is geschikt voor alle 3 dosha's. Kichari draagt bij aan een goede werking van de spijsvertering, 

de opname van voedingsstoffen maar ook aan de verwijdering van afvalstoffen.

Kichari kan goed gebruikt worden tijdens een wekelijkse vastendag
of tijdens een langere detoxkuur.

Je kunt het recept aanpassen naar je eigen smaak/dosha door te variëren met groenten/kruiden.

Ingrediënten:

50 gram (split) mungbonen (paar uren geweekt in water)
100 gram basmati rijst
1,3 liter water

3 eetlepels ghee
1 eetlepel verse gember (geraspt)
1 theelepel korianderzaadjes
1 theelepel komijnzaadjes

1 theelepel zwarte peperkorrels

1 theelepel geelwortel/kurkuma

3/4 theelepel kardemom

3/4 theelepel kaneel

3/4 theelepel zout (Himalaya)

1/4 theelepel gemalen kruidnagel

1 laurierblaadje

snufje hing (asafoetida)
1/2 klein gehakte ui

1 of 2 teentjes knoflook
(indien nodig 1/2 liter extra water)

+
300-500 gram verse groenten naar eigen smaak

(b.v. spinazie, wortelen, broccoli, bloemkool, prei, courgette, boerenkool: volgens je eigen dieet)

Bereiding:

Was de rijst & mungbonen totdat het water helder is.

Verwarm 1 eetlepel ghee op middelhoog vuur en voeg de komijnzaadje en het snufje hing toe.

Laat dit zachtjes bruin worden.

Voeg de rijst en de mungbonen toe.

Giet er 1.3 liter water bij en breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 45 minuten koken.

Check wel regelmatig of je nog water moet toevoegen, het mag niet droogkoken.

Verwarm de overige 2 eetlepels ghee in een klein pannetje en voeg de 

koriander, kardemom, peperkorrels en het laurierblad toe. Laat dit 2 tot 3 minuten sudderen op laag vuur.

Roer er de rest van de kruiden door, samen met de ui en de knoflook. Laat de ui zacht worden.

Giet het mengsel uit het pannetje in een blender/of gebruik een staafmixer en voeg een beetje water (100 ml) toe.  Mix alles goed en giet dit mengsel bij de rijst/mungbonen.

Voeg nog 1/2 liter water toe.

Voeg de groenten toe en laat nog 20 minuten (of langer indien nodig) koken.

Afhankelijk van je smaak kun je de consistentie als een dikke soep of een drogere versie maken.

 

zorg er voor dat de kichari niet aanbrandt
&
roer niet in de kichari zodra dit kookt (anders wordt het een pap).

 

EET SMAKELIJK !