Voeding & Leefstijl

"TIPS VOOR DE ZOMER - het Pitta seizoen"

In Ayurveda onderscheidt men 3 energieën : Vata, Pitta & Kapha.
Deze energieën zijn in de natuur maar ook in ons lichaam & onze geest werkzaam. 
Voor een goed en gezond functioneren is het belangrijk dat VPK energieën in jouw natuurlijke evenwicht zijn.
Er zijn veel factoren die jouw natuurlijke evenwicht kunnen beïnvloeden, zoals voeding, leefstijl, werk, emoties, omgeving en niet te vergeten de seizoenen. De overgang van het ene seizoen naar het andere staat bekend als een overgangsperiode. Deze periode duurt zo'n 18 dagen. In deze 18 dagen kun je je aanpassen en meegaan in de veranderingen van het ene seizoen naar het volgende. Met de veranderende seizoenen verandert de energie in de natuur, maar ook in ons lichaam & onze geest.

Met de Zomer breekt de Pitta-tijd aan. Wanneer in de zomer de temperatuur stijgt, neemt Pitta (= hitte) toe. Omdat ons lichaam de natuurlijke tendens heeft evenwicht te handhaven, vermindert het zijn agni (= vuur). Dit leidt tot vermindering van de warmteproductie, verlaging van de stofwisseling en tot afname van de spijsverteringskracht. U herkent dit vast uit eigen ervaring: bij warmte wordt elke activiteit moeizamer en neemt ook de eetlust af.

VOEDING

Wanneer in de zomer de temperatuur stijgt, neemt Pitta (= hitte) in de omgeving toe. Omdat ons lichaam de natuurlijke tendens heeft evenwicht te handhaven, vermindert het zijn inwendige agni (= vuur). Dit leidt tot vermindering van de warmteproductie, verlaging van de stofwisseling en tot afname van de spijsverteringskracht. U herkent dit vast uit eigen ervaring: bij warmte wordt elke activiteit moeizamer en neemt ook de eetlust af. 

Neem bij uw maaltijden minder zout, zuur, scherp en zeer heet voedsel. Geef in plaats daarvan de voorkeur aan gerechten met zoete, bittere en wrange smaak, omdat deze Pitta reduceren. Het is erg belangrijk alleen te eten naar behoefte, omdat de spijsvertering bij grote hitte op een laag pitje werkt. Eet om deze reden ook met mate. Geef de voorkeur aan lichte gerechten zoals: groentesoep, basmatirijst of graanproducten; ook salades zijn nu prima als bijgerecht. Ook fruit is licht en nauwelijks belastend voor het lichaam.

DRANKEN

Voldoende drinken is bij warmte extra belangrijk, omdat het lichaam door verhoogde transpiratie veel vocht verliest. Om de spijsverteringskracht niet te verzwakken, adviseert Ayurveda zelfs op zeer warme dagen geen ijskoude dranken te gebruiken.

LEEFSTIJL

Voor sportieve activiteiten in de zomer geldt: rustig aan en put uzelf niet uit. Zwemmen is nu heel goed, evenals wandelen in de natuur.

 

Vermoeidheid, lusteloosheid en andere ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon door het veranderen van je leefstijl. De juiste voeding, beweging en het volgen van de natuur opent een andere wereld voor je. Stel een stappenplan op en wees eerlijk tegen jezelf. Schrijf op waar je precies last van hebt en bezoek een ayurvedisch arts/therapeut. Ga na welke voeding je energie geeft en vraag jezelf af of je op tijd eet, je lichaam heeft nu eenmaal brandstof nodig om te kunnen functioneren. Denk aan de dingen die je altijd al hebt willen doen. Doe ze nu! Beweging geeft warmte en warmte is energie om te leven. Je zult verbaasd zijn over wat je zelf allemaal kunt.

 

De aanpassing van voeding, dranken en leefstijl aan de verschillende jaargetijden hoeft niet al te dogmatisch opgevat te worden. In Ayurveda gaat het er om vooral je natuurlijke gevoel te volgen en te leren luisteren naar de
behoeften van je lichaam & geest. De hier genoemde aanbevelingen zijn van algemene aard en doen ieder mens in de Zomer goed. Voor meer specifieke en op uw constitutie afgestemde aanbevelingen kunt u contact met mij opnemen voor een Ayurvedisch consult.