Voeding & Leefstijl

"TIPS VOOR DE HERFST & WINTER - het Vata seizoen"

In Ayurveda onderscheidt men 3 energieën : Vata, Pitta & Kapha.
Deze energieën zijn in de natuur maar ook in ons lichaam & onze geest werkzaam. 
Voor een goed en gezond functioneren is het belangrijk dat VPK energieën in jouw natuurlijke evenwicht zijn.
Er zijn veel factoren die jouw natuurlijke evenwicht kunnen beïnvloeden, zoals voeding, leefstijl, werk, emoties, omgeving en niet te vergeten de seizoenen. De overgang van het ene seizoen naar het andere staat bekend als een overgangsperiode. Deze periode duurt zo'n 18 dagen. In deze 18 dagen kun je je aanpassen en meegaan in de veranderingen van het ene seizoen naar het volgende. Met de veranderende seizoenen verandert de energie in de natuur, maar ook in ons lichaam & onze geest.

 

Wind & kou veroorzaken verhoging van de Vata-dosha. Dit is goed te begrijpen wanneer u weet dat de Vata-dosha de eigenschappen ‘luchtig’, ‘droog’, ‘koud’ en ‘onregelmatig’ bezit. Daarom worden in de Herfst en in de Winter de volgende Vata verlagende maatregelen geadviseerd.

VOEDING

In de Herfst & Winter is tengevolge van een lagere buitentemperatuur onze spijsverteringskracht, normaal genomen, sterker dan in de andere jaargetijden. Daarom kunt u nu gerust iets zwaarder en overvloediger eten.

Geef indien mogelijk de voorkeur aan warme & voedzame gerechten, zoals stamppot, pasta’s en ovenschotels, melkproducten, noten, geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen.

Vermijdt of verminder daarentegen rauwkost, salades, koolsoorten en droog voedsel, zoals ongekookte havervlokken, knäckebröd en cornflakes met koude melk.

Gebruik bij het koken altijd een beetje ghee (geklaarde boter). Ghee wordt in Ayurveda hoog gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen die de gezondheid bevorderen.

Gebruik nu bij voorkeur de smaken ‘zoet’, ‘zuur’ en ‘zout’.

Kruiden die Vata kalmeren zijn o.a. : kaneel, venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, zoethout, kruidnagel, verse gember, peterselie en basilicum.

DRANKEN

Laat ijskoude dranken staan – drink in plaats daarvan iets warms.  Laat stimulerende middelen zoals koffie & zwarte thee zo veel mogelijk achterwege. Ze brengen Vata snel uit evenwicht.

LEEFSTIJL

Omdat in de Herfst & Winter de stofwisseling & lichaamskracht bij gezonde mensen sterker zijn dan in andere jaargetijden, kunnen we lichamelijk iets actiever zijn. Let er altijd wel op dat er een goede verhouding is tussen rust en activiteit.

Verminder vooral in de Herfst & Winter zo goed mogelijk alles wat uw Vata-dosha uit evenwicht zou kunnen brengen, zoals stress, overbelasting op het werk, lange reizen, laat naar bed gaan en veel televisie kijken. Lees liever eens een goed boek of luister naar ontspannende muziek.

 

Een overzicht van de belangrijkste tips:

Een gezonde afwisseling van activiteiten, rust en voldoende slaap 

Krachtige, voedzame en warme maaltijden

 Regelmaat, vooral regelmatige eetgewoonten

Warmte:  warm eten/drinken, warme kleding, warme ayurvedische oliemassages

Eventueel versterking van het organisme met ayurvedische kruidensupplementen

 

Vermoeidheid, lusteloosheid en andere ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon door het veranderen van je leefstijl. De juiste voeding, beweging en het volgen van de natuur opent een andere wereld voor je. Stel een stappenplan op en wees eerlijk tegen jezelf. Schrijf op waar je precies last van hebt en bezoek een ayurvedisch arts/therapeut. Ga na welke voeding je energie geeft en vraag jezelf af of je op tijd eet, je lichaam heeft nu eenmaal brandstof nodig om te kunnen functioneren. Denk aan de dingen die je altijd al hebt willen doen. Doe ze nu! Beweging geeft warmte en warmte is energie om te leven. Je zult verbaasd zijn over wat je zelf allemaal kunt.

 

De aanpassing van voeding, dranken en leefstijl aan de verschillende jaargetijden hoeft niet al te dogmatisch opgevat te worden. In Ayurveda gaat het er om vooral je natuurlijke gevoel te volgen en te leren luisteren naar de
behoeften van je lichaam & geest. De hier genoemde aanbevelingen zijn van algemene aard en doen ieder mens in de Herfst & Winter goed. Voor meer specifieke en op uw constitutie afgestemde aanbevelingen kunt u contact met mij opnemen voor een Ayurvedisch consult.