Mungsoep


Mungsoep is vooral in het Kapha seizoen (Lente) goed om het lichaam te reinigen van afvalstoffen, welke in de Winter zijn opgebouwd.

Je kunt deze soep dan gedurende een aantal dagen in de ochtend, middag en avond nuttigen als een reinigingskuurtje.

Maar deze soep kan natuurlijk altijd, bijvoorbeeld 1 dag in de week, gegeten worden om agni (ons spijsverteringsvuurtje) afvalstoffen op te laten ruimen. Bijvoorbeeld na een dag / dagen wat zwaarder gegeten te hebben.


Recept


Zet 150 gram mungbonen een aantal uur in de week.

Spoel ze grondig schoon en zet ze op in een pan met ruim water.

Voeg een theelepel hingpoeder toe (belangrijk om winderigheid te voorkomen) en, indien mogelijk, verse of gedroogde kerrieblaadjes.

Kook de bonen 40-60 minuten. Let op : misschien moet je af en toe water bijvoegen.

Pureer ondertussen een flinke handvol korianderblaadjes met een stuk gember en wat water. Indien verkrijgbaar kun je verse kurkuma toevoegen.

Verwarm olie of ghee in een pannetje en voeg er een theelepel mosterdzaad aan toe. Wanneer de mosterdzaadjes beginnen te springen, voeg er een theelepel komijn en een theelepel kurkuma aan toe (wanneer je nog geen verse kurkuma had toegevoegd).

Eventueel kun je nu wat gesneden ui en knoflook toevoegen (uit spirituele overwegingen kun je deze ook weglaten). Even goed doorroeren en laten bakken tot de ui zacht is en het gembermengsel toevoegen.

Even kort aan de kook brengen en voeg het geheel dan toe aan de mungbonen, wanneer deze gaar zijn.

Nog even op een zacht vuurtje laten staan.

Breng op smaak met (steen)zout.


Je kunt de soep pureren, soms krijgt deze dan een betere smaak.